To odpovídá přibližně 1,3 miliardám tun vyhozených potravin – což jsou náklady pro životní prostředí a naše bankovní účty.

Jedním z neuvěřitelně užitečných nástrojů při křížové výpravě proti plýtvání potravinami je mrazák.

V přednášce pro Dnes v Austrálii, Dr. Joanna McMillana rozptýlily některé mýty kolem mrazících jídel a odhalila, které složky, které mnozí z nás neví, mohou být bezpečně zmrazeny, jako jsou vejce a byliny.

“Zmrazení je opravdu úžasný způsob, jak konzervovat naše jídlo, protože nemusíte používat chemické konzervační látky,” řekl Dr. McMillan.

“Je to vlastně jeden z nejstarších způsobů konzervování potravin. Myslím, že jsme mrazák v dnešní době nedostatečně využívali, když si myslíme, že vše, co je čerstvé, je pro nás lepší a ve skutečnosti to není pravda.”

Existují jednoduché pokyny, které můžete dodržovat a které vám pomohou snížit plýtvání potravinami, vydělat peníze a udržovat jídlo čerstvější déle.

Potraviny, které můžete zmrazit:

Vařené těstoviny
Vařená rýže
Ořechy (mnoho lidí si neuvědomuje, že ořechy mohou ztuhnout kvůli vysoké hladině tuku, který obsahují)
Mouka – můžete ji použít přímo z mrazničky
Máslo
Strouhaný sýr
Banány, loupané
Chléb, v plátcích, jako bochníky nebo strouhanka
Byliny
Skladem
Víno
Vejce, prasklá do malých nádob
Maso, syrové i vařené

Potraviny, které byste neměli zmrazit:

Mléko – po rozmrazení se stane hrudkovitým (ale to může být v pořádku pro vaření)
Smažené jídlo – po rozmrazení se křupavý povlak změní na kaši
Zakysaná smetana – opět může být v pořádku na vaření, ale po zmrazení se oddělí
Nádobí s drobky – ztratíte křehkost a rozplynou se.

Tipy pro zmrazení:

Před zmrazením nechte všechny potraviny dosáhnout pokojové teploty.
Využijte svůj talíř na kostky ledu co nejlépe – Dr. McMillan navrhuje míchání bylin s vodou nebo olivovým olejem a zamrzání v misce.

Víno lze také zmrazit jako kostky ledu, které můžete použít k udržení chladu v chladu, aniž byste jej zředili nebo vložili do svého vaření a zásoby lze také zmrazit v zásobníku.

Ujistěte se, že je vše zmrazeno v uzavíratelném obalu nebo sáčku.
Zejména maso musí být řádně zabaleno.

Uvědomte si, že nic, co má vysoký obsah vody, například salát, nebude po odmrazení úplně stejné.

Pokuste se zmrazit všechno, když je to co možná nejčerstvější.

Před pečením maso důkladně rozmrazte, ale další předměty, jako je například chléb na pečení, lze vařit přímo z mrazničky.

Nikdy nemrazte syrové maso, které bylo zmrazené a poté rozmrazené – můžete však zmrazené maso, když bylo syrové, zmrazit.

Ujistěte se, že mraznička není plná, takže vzduch nemůže cirkulovat.

Jak dlouho můžete udržovat jídlo v mrazáku?

Obecně by se v mrazničce nemělo uchovávat nic déle než devět měsíců až rok, ale mezi různými potravinami jsou rozdíly.

Zde je maximální doba, kdy můžete určitá jídla zmrazit na dobu určitú:

Drůbež, celý: rok
Steak: rok
Zelenina: rok
Ovoce v sirupu: rok
Bílé ryby: osm měsíců
Otevřená balení zmrazeného ovoce: osm měsíců
Nesolené máslo: osm měsíců
Ovocná šťáva: šest měsíců
Jehněčí / vepřové / hovězí / kuřecí / krůtí / kachní / husí / zvěřina / králík: šest měsíců
Chléb: šest měsíců
Dorty: šest měsíců
Zásoby: šest měsíců
Mastná ryba: čtyři měsíce
Pečivo: čtyři měsíce
Solené máslo: čtyři měsíce
Zmrzlina: čtyři měsíce
Plátky slaniny: tři měsíce
Polévky a omáčky: tři měsíce
Chléb: tři měsíce

(ČA, Independent, foto: Pixabay)

Komentáře

Sdílejte