„Nechci, aby černoši pracovali pro bělochy. Chci, abyste pracovali pro sebe, a bílí lidé budou pracovat pro vás. To bude ta pravá svoboda,“ prohlásil Malema, jenž vede stranu Economic Freedom Fighters (EFF), třetí největší politickou stranu v zemi. Malema byl již dvakrát odsouzen za projevy nenávisti a podněcování k násilí vůči bílým a založil stranu EFF poté, co byl vyhozen z Afrického národního kongresu v roce 2012.

„Náš parlament, i když vypadá černý, je řízen penězi bílých a nemůže dělat zákony, které by sloužily našemu zájmu. Proč?“ Ptá se Andile Mngxitama, předseda strany Black First Land First Party v rozpačité debatě s kanálem RT. „Chceme ukončit systém, který je dnes vybudován bílými lidmi na vrcholu k utlačování a zneužívání černých lidí“.

Zatímco obvinil Malemu z toho, že vytvořil „tento druh konfliktu mezi rasami v Jižní Africe, aby získal drobné politické body,“ politický analytik Josh Notelovitz odsoudil „negativní záměry vůdce EFF vůči bílým lidem.“

„Vytváříme novou společnost, která se stará o černochy, aniž by utlačovala bílé lidi. Ve skutečnosti mohou bílí lidé dokonce odejít, pokud chtějí!“ Argumentoval Mngxitama. Podle současného systému však „Já nevlastním nic… Nemůžeme ani přijímat zákony, které říkají, že musíme převzít půdu.“

„Představa, že jsou tlačeni na nižší pozice je směšná,“ prohlásil Notelovitz a poukázal na to, že vláda „jim dává příležitosti prostřednictvím programu Black economic empowerment a preferované umístění na univerzitách. „Toto není bílý rasistický systém, toto není systém s dominancí bílých.“

(zdroj: svobodnenoviny.eu, foto: Youtube)