Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní.

Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvalosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v chladničce.

Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal i k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.

V čem tkví hlavní problém alobalu

Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický.

Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.

Současné studie dokonce prokázaly, že je je spojován také se vznikem Alzheimerovy choroby.

Kromě toho, může hliník způsobovat i tato onemocnění:

  • ztrátu paměti
  • nedostatek koncentrace
  • problémy s tělesnou rovnováhou
  • ztrátu kontroly nad ovládáním svalů

Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.

Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí jejich více lámavými.

Další rizika hliníku pro zdraví

Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic.

V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.

Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.

Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.

  Jak Aloe Vera účinkuje ve vašem těle: Proč jej Egypťané nazývají rostlinou nesmrtelnosti

Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekly bylinky, rajčata a citrusová ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.

Závěr

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.

Tento fakt dělá z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: Shutterstock)

Komentáře

loading...